فهرست مطالب

ستاره اسکندری (زاده ۲۵ خرداد ۱۳۵۳) هنرپیشه سینما، تئاتر و تلویزیون اهل ایران است. اسکندری فعالیت‌های هنری خود را در سال ۱۳۷۳ آغاز کرد و به‌عنوان بازیگر، تهیه‌کننده، کارگردان و کنش‌گر اجتماعی در ایران فعالیت می‌کند. ستاره دوبار برنده معتبرترین جایزه تئاتر ایران، بهترین بازیگر زن از جشنواره تئاتر فجر برای بازی در نمایش‌های سعادت‌لرزان مردمان تیره‌روز (۱۳۷۹) و هم‌هوایی (۱۳۹۳) شده‌است. اسکندری نخستین فیلم بلند خود به نام خورشید آن ماه که در ستایش فرهنگ بلوچستان است را در سال ۱۳۹۹ کارگردانی کرد و در جشنواره‌های «ایدرومنو» آلبانی و «ایماجو» ایتالیا جایزه بهترین کارگردانی را دریافت کرد.

او همچنین کاندیدای جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره‌های «گل علیه گلوله» اتریش و «آسیا پسیفیک» ماکائو شد.
ستاره اسکندری در سال ۱۳۵۳ در شهر تربت حیدریه در استان خراسان به دنیا آمد. او از سال ۱۳۷۲ همراه با دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا، فعالیت هنری خود را آغاز کرد. نخستین‌بار در سال ۱۳۷۴ در جشنواره دانشجویی برای تئاتر «افسانه» و پس از آن در سال ۱۳۷۶ در جشنواره تئاتر فجر برای نمایش «آخرین قهرمانان زمین» نامزد جایزه شد. ستاره از سال ۱۳۷۸ با نمایش «دندون طلا» به کارگردانی داوود میرباقری، به تئاتر حرفه‌ای پیوست و کار خود را در گروه تئاتر «دی» به سرپرستی علی رفیعی و همزمان با آن، بازیگری در تلویزیون و سینما آغاز کرد. شروع کار او در سینما با بازی در فیلم حریف دل (عبدالرضا گنجی) در سال ۱۳۷۵ بود. ستاره علاوه بر کارگردانیِ دو تله‌تئاتر، در چندین تئاتر دیگر، از جمله نمایش «خانه برناردا آلبا» به کارگردانی علی رفیعی به‌عنوان تهیه‌کننده حضور داشت. او در سریال تلویزیونی «نرگس» پس از فوت پوپک گلدره به ایفای نقش پرداخت و با استقبال بسیار زیادی از سوی مخاطبان تلویزیون قرار گرفت.

ستاره اسکندری پس از پخش فیلم «خورشید آن ماه» در جشنواره‌های گوناگون بین‌المللی و تحسین منتقدان به‌خاطر پرداختن به موضوعات چالش برانگیز مثل زن، زندگی و فرهنگ بلوچ، در بیست و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم پونای هند در سال ۲۰۲۳ به‌عنوان داور دعوت شد.
اسکندری در سال ۱۳۹۶ «خانه فرهنگ و هنر مانا» را تأسیس کرد. او همچنین در اسفند ۱۳۹۷ به همراه سیاوش ستاری «خانه‌موزه خیمه‌شب‌بازی ایران» را تاسیس کرد و اولین ماشین خیمه‌شب‌بازی را نیز با هدف ایجاد شادی و رؤیا برای کودکان بلوچ در منطقه آزاد چابهار به حرکت درآورد. نخستین جشنواره سراسری خیمه‌شب‌بازی با مدیریت ستاره اسکندری به مناسبت هفته میراث فرهنگی و روز موزه به‌صورت مستقل در خرداد ۱۴۰۳ در تهران برگزار شد.

تجربه کارگردانی: خورشید آن ماه (۱۳۹۹)

«خورشید آن ماه» فیلمی به کارگردانی ستاره اسکندری، تهیه‌کنندگی منوچهر محمدی و نویسندگی سمیه تاجیک محصول سال ۱۳۹۹ است. ساخت موسیقی فیلم با حسین علیزاده بوده است. بهرام دهقانی تدوین و مهران ملکوتی صداگذاری آن را برعهده داشته‌اند. نازنین فراهانی، پژمان بازغی، امیرحسین هاشمی، بنفشه صمدی، روژین صدرزاده، صادق سهرابی، مهتاب جامی، نکیسا نوری، صادق بلوچی، روژناک شیرانی و مریم بوبانی بازیگران این فیلم هستند. «خورشید آن ماه» (نخستین فیلم سینمای ایران به زبان بلوچی) در ستایش فرهنگ سیستان و بلوچستان است که با حضور اسحاق بلوچ نسب و برکت برجان نگاهی نو به خود گرفته است. این فیلم در هزارتوی چشم‌اندازهای بکر، موسیقی مسحور کننده و آداب و سنن منطقه، در دل داستان عشقی سرکوب‌شده، می‌کوشد تصویری حقیقی از بلوچستان ارائه دهد که با تصاویر معمول این منطقه و مردمان آن در سینمای مسلط ایران تفاوت‌هایی مهم و بنیادین دارد. ستاره اسکندری ساخت این فیلم را یک مسئولیت اجتماعی با هدف کلیشه زدایی از تصویر معمول بلوچستان در سینمای ایران می‌داند. «خورشید آن ماه» انبوهی از نشانه‌های فرهنگ بلوچستان را در خود دارد. زبان، پوشش، غذا، موسیقی. فیلم به رغم نمایش زیبایی‌های طبیعی این استان، از جمله دریا و کوه‌های مریخی، تقریبا هیچ نمای کارت پستالی ندارد و تمام جزئیات، برای روایت یک قصه اجتماعی که پیشینه‌ای کهن دارد، به خدمت گرفته شده. چهره‌پردازی انجام شده نیز در جهت تقویت ظاهر بازیگران و باورپذیری آن‌ها در نقش بومی‌شان، موفق بوده است؛ هم چنانکه طراحی و چیدمان صحنه و لباس بازیگران و البته همراهی موسیقی حسین علیزاده، به فیلم کمک موثری کرده‌اند.

جشنواره سراسری خیمه‌شب‌بازی

نخستین جشنواره سراسری خیمه‌شب‌بازی با مدیریت ستاره اسکندری و دبیری سیاوش ستاری به مناسبت هفته میراث فرهنگی و روز موزه به‌صورت مستقل از ۲۸ اردیبهشت تا ۹ خرداد ۱۴۰۳ در تهران برگزار شد. در این دوره ۸ نمایش از تهران، البرز، اصفهان، یزد، آذربایجان شرقی، گیلان و.. حضور داشتند.

در مراسم اختتامیه نخستین جشنواره سراسری خیمه‌شب‌بازی، علاوه بر انتخاب برگزیدگان این دوره، سه جایزه «یاد مانا»، «سپاس مانا» و «یار مانا» نیز به ترتیب به استاد ماشاءالله اسدی‌نژاد، استاد صفرعلی محمدزاده و نازیلا نوری‌شاد اهدا شد. هم‌چنین از شناسنامه خانه موزه خیمه‌شب‌بازی که در قالب کتابی منتشر شده بود، رونمایی به عمل آمد. لوح تقدیر ایکوم ایران (کمیته ملی موزه‌ها) نیز به خاطر تلاش در امر آموزش به خانه موزه خیمه‌شب‌بازی اهدا شد.

فعالیت‌های هنری

لیست فیلم‌های ستاره اسکندری

سریال‌های نمایشی

باکس‌های کرم رنگ مربوط به شبکه نمایش خانگی است.

لیست سریال های ستاره اسکندری

تئاتر

کارگردان تله‌تئاتر

 

  • ۱۳۹۳ ـ جوان نازنین
  • ۱۳۹۶ ـ زندگی آقای دونیچ

تهیه‌کننده تئاتر

  • ۱۳۹۲ ـ سی و سه درصد نیل سایمون
  • ۱۳۹۵ ـ بریدگی‌ها
  • ۱۳۹۶ ـ عروسی خون
  • ۱۳۹۷ ـ خانه برناردا آلبا
  • ۱۴۰۳ – مچ مدگ

جشنواره بین‌المللی فیلم مسقط (MIFF)

تقدیر شده در یازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم مسقط (MIFF)

عضو هیات داوران

هیات داوران بیست‌ودومین جشنواره بین‌المللی فیلم پونا در هند در سال ۲۰۲۳

 

جوایز و افتخارات

* جایزه بهترین بازیگر زن از نوزدهمین جشنواره تئاتر فجر برای بازی در نمایش سعادت لرزان مردمان تیره‌روز (۱۳۷۹)
* جایزه بهترین بازیگر زن انجمن منتقدان برای بازی در نمایش سعادت لرزان مردمان تیره‌روز (۱۳۷۹)
* جایزه بهترین بازیگر زن تلویزیون برای بازی در مجموعه تلویزیونی نرگس (۱۳۸۵)
* جایزه بهترین بازیگر زن خانه تاتر برای نمایش هم هوایی (۱۳۹۳)
* جایزه بهترین بازیگر زن از سی و چهارمین جشنواره تئاتر فجر برای بازی در نمایش هم‌هوایی (۱۳۹۳)
* جایزه بهترین بازیگر زن درام از شانزدهمین جشن حافظ برای بازی در مجموعه دندون طلا (۱۳۹۴)
* جایزه بهترین بازیگر زن درام از چهارمین جشنواره یاس برای بازی در مجموعه دندون طلا (۱۳۹۴)
* جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره ردلاین کانادا برای فیلم نیمه‌بلند کمیکال (۱۳۹۸)
* جایزه بهترین کارگردانی جشنواره بین‌المللی مستقل ایدرومنو در کشور آلبانی برای فیلم «خورشید آن ماه»
* جایزه کازابلانکا برای بهترین فیلم خارجی و جایزه استنلی کوبریک برای بهترین کارگردانی جشنواره بین‌المللی IMAGOچیویتلا دل ترونتو ایتالیا برای فیلم «خورشید آن ماه»
* کاندیدای بهترین فیلم داستانی، بهترین فیلمنامه، بهترین کارگردان، بهترین سینماگر و بهترین طراحی لباس جشنواره فیلم بین‌المللی آسیا پسفیک در ماکائو
* لوح تقدیر ایکوم (کمیته ملی موزه‌ها) برای تلاش در جهت آموزش خیمه‌شب بازی (۱۴۰۳) 

کليه حقوق اين صفحه متعلق به ستاره اسکندری است.

Copyright © 2024 Setareh Eskandari. All rights reserved